Sağlıklı hamilelik için sağlıklı bir başlangıç yapılmalıdır. Gebelik öğrenildiğinde doktorunuzla en kısa sürede görüşüp gebelik takibi planlanmalıdır.
Hem bebek hem anne adayının hamilelik süresince karışabileceği riskleri azaltmak ve yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmek için gebelik takibi çok önemlidir.
Gebeliğin ilk haftaları bebek gelişimi için çok önemlidir. Bu dönem de kullanılan ilaçlar düzenlenmeli, zararlı alışkanlıklar varsa bırakılmalı ve uygun vitaminler başlanmalıdır. Anne adayına doğru yeme içme hakkında bilgi verilmelidir. Bu yüzden ilk hamilelik muayenesi 9 aylık mucizevi serüvenin en önemli adımıdır.
Gebelik sürecinizi etkileyecek sağlık problemleriniz olabilir. Şeker hastalığı, hipertansiyon, anemi, troid hastalıkları gibi gebeliği etkileyecek hastalıkların gebeliğe etkisi ve oluşabilecek riskleri hakkında bilgi alınmalı ve uygun tedavi başlanmalıdır. Gebelik öncesi yapılması gereken testler(kan tetkikleri, smear, meme muayenesi vs) yapılmadıysa yapılmalıdır. Eğer gebelik şüpheniz varsa geç kalmadan muayene olmanız gerekmektedir.
İlk muayenede doktorunuz ile paylaşmanız gereken bilgiler aşağıdaki gibidir.
Ailenin tıbbi hikayesi:
Hipertansiyon, diyabet, mental gerilik gibi durumların tespiti
Genetik test:
Kalıtsal genetik hastalıkların araştırılması
Kişisel tıbbi hikâye:
Epilepsi, diyabet, hipertansiyon, anemi, alerji gibi gebelikte özel bakım gerektiren durumların tespiti
Önceki ameliyatlar:
Eğer varsa geçirilmiş ameliyatların gebeliğe etkisi
Önceki gebelikler:
Önceki gebeliklerdeki sorunlar
Aşı durumu:
Kızamıkçık tetanos gibi hastalıklara karşı aşılı olup olmadığı
Enfeksiyon durumu:
Bebeğe zarar verebilecek cinsel yolla bulaşan yada başka bir enfeksiyon varlığının tespiti.