Hamilelikte Seyahat

Hamilelikte riskli bir durum söz konusu değilse seyahat edilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Seyahat için en doğru zaman ikinci 3 ay olan 14-28 haftalardır. Birçok gebelikte riskli durumlar ilk ve son 3 aylık dönemde gerçekleştiği için bu haftalar tercih edilir. Uzun süre hareketsiz oturmak 28. Haftadan sonra anne adayı için zorlayıcı olabilir.

Özel araç ile yapılan yolculuklarda sürenin kısa olması anne adayı sağlığı için daha iyi olacaktır. Uzun süren yolculuk yapılacaksa ödem ve bacaklardaki kan göllenmesi riskine karşı 2 saat arayla molalar verilmeli, 5 er dakika yürüyüş yapılmalıdır. Uzun süre oturma anne adayı için pıhtı oluşma riski oluşturabilir.

Otobüs ile yolculuklarda sık mola verme şansı olmayabilir. Bu sebeple risk olmaması için anne adayının saat başı otobüsün için koridorda turlaması ve oturduğu yerde bacak hareketleri yapması yararlı olacaktır.  Tüm bunların yanında hareket şansı yoksa varis çorabı giyilmesi riski azaltabilir. Araçta mutlaka emniyet kemeri takılmalıdır.

Hava yolu ile yapılan yolculuklarda seyahat öncesi kurallar öğrenilmelidir. Eğer yolculuk uzun süreli ise koridor kısmını tercih etmek hareket açısından kolay olabilir. uçuş öncesinde gaz yapabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durulması anne konforu için faydalı olacaktır. Emniyet kemeri karnınızın altına gelecek şekilde olmalı ve uçuş boyunca takılı olmalıdır.

Gemi ile yapılacak yolculuklarda, deniz tutması riskine karşı önceden doktorunuzla görüşmeli, gebelikte kullanımı güvenli ilaçların bulundurulması faydalı olacaktır. Bu yolculuklara özel, bulaşıcı ve ishale sebep olan viral enfeksiyonlar vücutta su kaybına neden olabilir. Yiyecek, içecek ve yüzey yoluyla bulaşan bu virüslere karşı en iyi önlem sık el yıkamaktır.

Gebelikte seyahatte en önemli konu gidilecek bölgenin ve yol üzerindeki sağlık kuruluşlarının bilinmesidir. Önceden biliniyor olması oluşabilecek acil durumlara karşı faydalı olacaktır.