Gebeliğin ilk aylarından itibaren anne adayının beslenme alışkanlıkları, bebeğin yaşam boyu sürdüreceği beslenme alışkanlıklarının temelini oluşturur.
Anne adayı hem kendi sağlığı hem güzel gebelik dönemi hem de bebeğinin sağlıklı gelişimi için ilk aylardan itibaren düzenli ve sağlıklı beslenmelidir.
Gebeliğin ilk aylarında hormonal değişikliklere bağlı yaşanılan bulantı ve kusma sebebiyle düzenli ve sağlıklı beslenme yapılamayabilir ve günlük enerji alımı kısıtlanabilir. Bu dönemlerde bulantıları rahatlatmak için sabah kalkar kalmaz mide suyunu emmeye yardımcı kıtır ekmek, leblebi, galeta gibi besinleri tüketmek yardımcı olabilir.
Günlük sıvı tüketimi gebelik boyunca çok önemli bir yere sahip olacaktır. Ancak asitli ve bazı meyve suları midede yanmaya sebep olabileceği için tüketilmemesi gerekir. Günlük su miktarı en az 5-6 bardak olmalı ve yemek arasında değil öğünlerde tüketilmelidir.
Çiğ sebze ve meyvelerin sindirimi zor olduğundan bulantıların şiddetli olduğu dönemlerde tüketilmemelidir. Gebelikte yeterli protein alımı gerekmektedir. Bunun için peynir, tuzlu ayran, cacık, yoğurt gibi besinleri gün içerisinde yeterli miktarda alınmalıdır.
Anne adaylarının günlük 6-8 porsiyon kadar karbonhidrat grubu tüketmelerinde bir sakınca yoktur.
(1 porsiyon=1 dilim ekmek=1 kase çorba=3 adet galeta=2 adet kıtır ekmek=3 yemek kaşığı bulgur pilavı=1/4 yufka=1 orta boy patates=1/4 simit=2 yemek kaşığı leblebi=3 yemek kaşığı yulaf ezmesi).
Besinsel olarak vitamin ve mineral yönden zengin ve yağ kalitesi olarak yüksek değerde olan fındık, ceviz, badem gibi kaynakların tüketilmesi gerekmektedir.
Anne adayının kan volümünü arttırması ve bebeği nöral tüp defektlerine karşı korumada önemli rol oynayan folik asitin, gebeliğin ilk aylarında kullanımı çok önemlidir. Gebelikte sadece besinlerden folik asit almak yetersiz kalabilir. Bu sebeple eğer planlı bir gebelik ise, 3 ay önceden folik asit kullanımı ve gebeliğin ilk 3 ayına kadar bırakılmaması önerilir.
Gebelik döneminde rahatlamak için içilen bazı çayların düşüğe sebep olduğu bilinmektedir. Rezene, zerdeçal, civanperçemi, mine çiçeği, ada çayı, barut ağacı kabuğu, sinameki ve yeşil çay gibi çaylar bu dönemde riskli olabilir.
Anne adayının kafein tüketmesi minerallerin emilimini engeller ve kansızlık yapabilir. Ayrıca aşırı kafein tüketmenin bebeğin kemik yapısı ve kalsiyum üzerine zararlı etkileri bilinmektedir. Sadece kafein denildiğinde akla kahve gelse de, kakao, çikolata, gazlı içecekler, siyah ve yeşil çayda da kafein mevcuttur. Bu nedenle bu besinlerin tüketimini azaltmak hem anne hem bebek için sağlıklı olacaktır.