Gebelikte Diş Sağlığı, Bakımı ve Tedavileri
Gebelik süresi boyunca hem anne adayı hem bebek sağlığı için ağız ve diş bakımının doğru yapılması gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığı problemlerinin yaşanmaması sağlıklı bir doğuma katkı sağlar.
Gebelik döneminde, halk arasında anne adayının, dişlerden kalsiyum çekilmesine bağlı bebeğinin diş kaybına sebep olduğu inancı doğru değildir. Bazı anne adayları bu dönemde diş ve diş eti sorunları yaşamasını gebelik dönemi ile bağdaştırır. Ancak bu dönemde bazı noktalara önem verildiğinde ağız ve diş sağlığı korunabilir. Anne adayının kalsiyum kaynaklarını doğru tüketmesi bu önemli noktaların başında gelmektedir.
Anne adayları ağız ve diş sağlığını korumak için bu dönemde A-C-D vitaminleri, kalsiyum ve fosfor açısından zengin meyve ve sebzeler, tahıl, süt, mandıra ürünleri, et, balık ve yumurta temel besin kaynaklarından dengeli olarak tüketmelidir.
Gebelik döneminde anne adayı ve bebeğin kemiklerinin sağlıklı olması için, günlük olarak 1200-1500 mg kalsiyum alınması gerekir. Ayrıca kalsiyum bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler tüketilmesi gerekmektedir.
Gebelik döneminde bebeğin diş gelişimi anne karnında 5. ve 6. haftada başlamaktadır. Bu dönemde yapılan dengeli beslenme hem anne adayının sağlığı hem de bebeğin diş gelişimi için önemli bir yere sahiptir. Ayrıca anne adayı gebelik döneminde dengeli beslenir ve ağız diş bakımını uygularsa normal dönemde karşılaşabileceği diş sorunlarından başka bir sorunla karşılaşmaz.
Gebelik döneminde tükürükteki asit miktarının artmasıyla dişlerde çürüme meydana gelebilir. Özellikle ilk aylarda görülen kusma sonrasında, anne adaylarının ağız ve diş hijyenine dikkat etmemesi de çürük oluşumuna katkı sağlar. Bu sebeple diş etlerinde problem olan anne adaylarının hijyene dikkat etmemesi durumunda sorunlar daha fazla artar ve diş etlerinde kanama olabilir. Kanamaya bağlı olarak anne adayları diş fırçalamaktan kaçınabilir ve bu durum dişlerde daha fazla bakteri birikmesine, diş etleri problemlerine, kanamanın artmasına sebep olur.
Dikkat edilmesi gereken konular aşağıdaki gibidir:
- Tatlı yedikten bir süre sonra dişler fırçalanmalı,
- Kusma durumlarından sonra ağız bakımı yapılmalı, en azından ağız çalkalanmalı,
- Diş etlerindeki kanama sebebi ile diş fırçalama bırakılmamalı,
- Günde en az iki kez diş fırçalama, diş ipi ile etkili diş bakımı yapılmalı,
- Anne adaylarına uygun gargaralar veya diş etlerine rahatlatıcı etkisi olan ılık tuzlu su ile gargara yapılmalı,
- Kalsiyumun yeterli alınmasına özen gösterilmeli,
- Zorunluluk ya da acil bir durum yoksa röntgen çekim işlemleri doğum sonrasına ertelenmeli,
- İlk 3 ay etkili diş tedavisinden yapılmamalı,
- Tedaviler 4-5-6. aylara ertelenmelidir. Son 3 ay da oldukça önem olup acil olmayan tedaviler doğum sonrasına bırakılmalı,
- Ağrı kesici ya da antibiyotik kullanımı doktor kontrolünde alınmalı,
- Lokal anestezi yapılmasında özel bir durum yoksa problem yoktur. Ancak yine de kadın doğum doktorunun önerisi alınmalıdır.