Gebelikte Cinsel Yaşam

Doğal bir içgüdü olan cinsellik, gebelik döneminde de arzu edilen bir durumdur. Özellikle ilk gebeliği olan anne adayları bu duygularını, bebeğe zarar verecek korkusuyla baskılayabilirler. Normal devam eden gebelikte, riskli bir durum yoksa cinsel ilişkiye gitmekte herhangi bir sıkıntı yoktur.

Yapılan araştırmalarda gebelikte özel veya riskli bir durum olmadığı sürece cinsel ilişkinin düşük veya doğum tehdidine bağlı durumları tetiklemeyeceği kanıtlanmıştır.

Gebelik sürecinde riskli durum olmaması halinde son 5 haftaya kadar cinsel yaşam devam edebilir. Son 5 haftada cinsel yaşam durdurulmalıdır. Çünkü erkekte ejakulasyon adı verilen sıvının içerisinde bulunan bileşenler, rahim kasılmalarına sebep olabilir ve rahim ağzını açabilir.

Gebelik döneminde doktor tarafından yasak konulmamışsa, anne adayının kendini rahat hissettiği zamanlar da cinsel ilişki olabilir. Penetrasyon ve cinsel ilişki hareketi, amniyotik kese içerisinde bebeğe ulaşamaz ve zarar vermez. Bu sebeple ilişki sırasında bebeğe temas mümkün değildir.

Gebelikte yaşanılan cinsel ilişki sırasında veya sonrasında yanma, acı, kanama durumlarında doktor kontrolü yapılmalıdır. Bu durumlar riskli veya olumsuz bir durumun habercisi olabilir.

Anne adayının daha önceden yaşadığı düşük veya erken doğum varsa ilk 2-3 ay cinsel yaşam yasaklanabilir. Cinsel yaşamın yasak olduğu durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Düşük yapma riski varsa ya da daha önce düşük yapıldıysa
  • Erken doğum riski altındaysanız (37 hafta öncesi olan kasılmalar)
  • Bilinen bir neden olmadan vajinal kanama, akıntı veya kramp
  • Amniyotik kese sıvı sızdırıyor veya zarları yırtılmışsa
  • Rahim ağzı gebelikte çok erken açıldıysa
  • Plasenta uterusta çok düşükse (plasenta previa)
  • İkizler, üçüzler veya daha fazla bebek bekleniyorsa cinsel yaşam kısıtlanmalıdır.

Gebelik dönemi boyunca cinsel yaşamda pozisyon önemli bir konudur. Özellikle gebeliğin 20.haftasından sonra seks yapmak için misyoner pozisyonu yani sırt üstü yatmaktan kaçınılmalıdır. Bu şekilde, bebeğin ağır kan damarlarını daraltma riskinden kaçınılabilir.