Normal dönemde zararlı olmayan bazı maddeler gebelik döneminde bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebileceği gibi bazı maddelerin de hiçbir yan etkisi olmadığı deneylerle kanıtlanmıştır. Zararlı maddeler bebeğe hem fiziksel hem zihinsel zarar verebilir. Ancak hala etkisi bilinemeyen maddelerde mevcuttur. Kimi maddeler ise gebeliğin belli bir dönemine kadar zararlı, sonraki aylarda zararsızdır.
Genelde kozmetik kullanımında (saç boyaları, parfümler, kremler, temizleyici maddeler vs. ) en sık sorulan saç boyalarıdır. Çoğunlukla kullanılan kalıcı veya yarı kalıcı olan boyaların içindeki maddelerin yapılan deneylerde bebek üzerine olumsuz etkisi izlenmemiştir. Ancak tedbirli olmak için saç boyamayı doğum sonuna ya da ilk 3 sonrasında bitkisel boya ile boyamak doğru olur.
Saça yapılan kimyasal işlemler tavsiye edilmemektedir. Hava, ısı veya pres yoluyla yapılan işlemler daha güvenlidir. Perma gibi yöntemlerde kullanılan kimyasal maddeler deri üzerinden emilip kana geçebilir. Bu kimyasalların bebek üzerine olumsuz etkileri yada sakatlık oluşturmasına yönelik ilişki saptanmamıştır. Ancak güvenilir olduğuna dair kesin bilgi için daha fazla araştırma yapılmalıdır. Bu sebeple bu tür işlemlerin doğum sonu yapılmasında fayda vardır.
Günlük hayatta kullanılan deodorant, şampuan ve cilt bakım ürünlerinin bebek için zararlı etkisi olup olmadığına dair yeterli araştırma olmamakla beraber, bu zamana kadar herhangi bir problem rapor edilmemiştir. Cilt için kullanılan kremler rahatlıkla kullanılabilir. Anne adayları cilt çatlaklarını önlemek için kakao ve lanolin kremleri kullanabilir.
Anne adaylarının en sık sorduğu sorulardan birisi de makyaj konusudur. Bu konu hakkında yapılan bir araştırma olmamakla birlikte bugüne kadar makyajın bebek üzerine olumsuz etkisi görülmemiştir. Bebeğin gelişiminde en önemli dönem ilk 3 aydır. Bu dönemde oluşan zararlar diğer aylara göre daha fazla olup, bedensel ve zihinsel engellere sebep olmaktadır. Bu dönem için anne adayının biraz daha dikkatli olması bebek sağlığı için önemli bir yere sahiptir.
Hamilelik dönemi her yönden dikkat isterken anne adaylarının ruhsal iyiliği için bakım ve özen gerekir. Gebelik dönemi dahil doğumdan sonra anne adaylarını en fazla üzen konuların başında fazla kilolar ve cilt problemleri gelmektedir.
Vücudun deforme olmaması için uzun süren ve çok sıcak banyolardan uzak durmak gerekir. Gebelik dönemi için ılık bir duş ve aralarda kan dolaşımı artırmak için yapılan kese en idealdir. Duştan sonra sürülen nemlendirici kremler ile günlük bakım yapılmış olmaktadır.
Gebelik döneminin anne adayının ne gibi cilt problemleri yaşayacağını bilmek zordur. Bazı anne adayları herhangi bir cilt problemi yaşamazken, bazılarında cilt kuruluğu, karın çatlakları, kaşıntı, ciltte yağlanma, tüylenme de artış, yüz başta olmak üzere vücutta lekelenme gibi durumlar ortaya çıkabilir. Gebelik dönemindeki değişikliklerin sebebi hormon seviyesindeki artıştır.
Gebelik maskesi; sıklıkla yanaklarda, alın bölgesinde, üst dudak, burun ve çenede düzensiz sınırlı kahverengi lekelerdir. %70-90 anne adayında görülen pigment artışı sıklıkla doğum sonrası ortadan kalkar. Bazı durumlarda pigment artışı cildin derin katlarına ulaşır. Bu durumda tedavisi doğum sonrasında cilt uzmanı tarafından gerçekleştirilir.
Güneş yoğun bir ultraviyole ışık kaynağıdır. Ciltte lekelenmeyi arttığı için uzak durmalı ya da en az 20 faktörlü güneş kremi kullanılmamalıdır. Yaz mevsiminde bulutlu havalarda bile UV ışınları cilde etki gösterebilir. Leke olan bölgelere makyaj yapmanın herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
Gebelik döneminde 8. Hafta itibariyle değişen hormonlardan kaynaklı bazı anne adaylarında var olan sivilcelerin artmasına ya da azalmasına, bazen de ilk defa bu dönemde sivilcelenme görülebilir. Yüz her zaman temiz ve kuru tutulmalıdır. Sivilceler kozmetik problemler oluşturduğunda doktor önerisinde bölgesel ilaçlar kullanılabilir. Ancak izotretinoin içeren sivilce ilaçlarının doğumsal anomalilere sebep olduğu kanıtlanmıştır. Bu sebeple kullanılan her ilacın doktor kontrolünde olması gerekmektedir.
Gebelik hormonlarının bir diğer etkisiyle tırnaklarda yumuşama olur ve kolay kırılmaya kırılır hale gelir. Tırnak cilası kullanmak yerine bulaşık ve çamaşır yıkarken eldiven kullanılmalı, el ve tırnaklara nemlendirici krem kullanmak daha faydalı olabilir.
Anne adaylarının avuç içlerinde ve bazen ayak tabanlarında kızarıklık ve kaşıntı olabilir. Gebelik dışındaki bir dönemde görüldüğünde bir karaciğer hastalığını düşündürse de bu dönemde yine hormon değişikliğine bağlı görülür. Palmar eritem adı verilen bu cilt değişikliğinde kaşıntı fazla olduğunda nemlendirici kremler faydalı olabilir. nemlendiricilere yanıt vermeyen kaşıntılarda doktor önerisinde bazı ilaçlar kullanılabilir.