
Antalya Menopoz
Kadınların adet kanamasının kesilmesi ve yumurtalık fonksiyonlarının sona erdiği evreye Menopoz denir. Menopoz bir hastalık değildir. Tüm sağlıklı kadınların belirli bir yaştan sonra yumurtlamasının bitmesi, adet kanamalarının kesilmesi durumudur. Vücudun işleyişinin normal bir parçası olan menopoz, hastalık olarak bilinen yanlışlardandır. Kadınlar çoğunlukla 47 ile 52 yaş arasında menopoz sürecine girer.
Kadınların adet döneminin doğal yollarla bitmesi ile yumurtalıklarının işlevinin sona ermesi neticesinde başlayan süreç menopoz olarak isimlendirilir. Bu sürecin başında progesteron ve östrojen hormonları yavaşlamaya başlar, zaman ilerledikçe ise tamamen durur. 1 yıl süre içerisinde hiçbir şekilde adet görmemiş ve yaşı menopoz dönemine uygun olan kadınlar artık menopoza girmiş sayılırlar.
Menopozda Sıkıntıların Artmasını Engellemek Mümkün
Doğanın istediği, ürettiği dişilik hormonları menopozdan çok önce azalmaya başlayan yumurtalıkların bu görevini, kısmen de olsa böbrek üstü bezlerinin devralması ve bu geçiş döneminin kadın için olabildiğince yumuşak ve problemsiz geçmesidir. Bunun olabilmesi için de böbrek üstü bezlerinin üreteceği östrojen, progesteron, DHEA ve testosteron hormonlarına ihtiyaç vardır. Artık yorulmuş ve elindeki kaynakları sadece kortizon üretmeye ayırmış böbreküstü bezleri ise bu hormonları yapmakta zorlanınca çoğu kadının bizzat yaşayarak öğrendiği menopoz sıkıntıları öngörülenden daha şiddetli olarak baş göstermektedir.
Menopoz dönemine girildiğinde, östrojen hormonunun işlevinin zamanla azalarak bitmesiyle genital bölge başta olmak üzere vücudun birçok bölgesinde değişim süreci başlar. Bu dönemde genital organlardaki tüylerde azalma, yüzdeki tüylenmede çoğalma, koltuk altı tüylenmede azalma, rahimde ve yumurtalıklarda küçülme, rahim iç duvarında kalınlaşma, idrar kaçırma, idrar kesesinde küçülme, ciltteki kırışıklıklarda artma, boyda kısalma, memede sarkma ve yumuşama, meme başlarında küçülme, kemik erimesi, ishal, kabızlık, gibi değişimler görülebilir.
Menopoza girmeyi etkileyen faktörler nelerdir?
- Genetik faktörler: Bir ailedeki kadınların genellikle benzer yaşlarda menopoza girdikleri gözlenmektedir.
- Genital faktörler: Düzensiz adet gören kadınların düzenli adet görenlere göre daha erken menopoza girdikleri gözlenmiştir. Bunun dışında doğurganlık durumu, ilk adet yaşı, doğum kontrol hapı kullanma, iki yıldan uzun emzirme gibi durumlar menopoz yaşını etkileyebilmektedir.
- Psikolojik faktörler: Psikolojik travmalar menopozun gelişimini hızlandırır. Savaş, göç, deprem ve uzun süren hapishane hayatındın erken menapozu tetiklediği gözlemlenmiştir.
- Fiziki ve çevresel faktörler: Soğuk iklimlerde ve aşırı ağır şartlarda yaşayan kadınlarda menopoz yaşı daha erkendir.
- Sigara kullanımı: Yoğun sigara içen kadınlar içmeyenlere göre 1-2 yıl daha erken menopoza girmektedirler.
- Genel sağlık durumu: Ağır metabolik hastalıklar, genetik bozukluklar, enfeksiyon hastalıkları, kemoterapi ve radyoterapi menopoz yaşını etkileyebilir.
- Sosyal faktörler: Kırsal ve geleneksel toplumlarda menopoz yaşı erken olabilmektedir.
Menopozun Belirtileri Nelerdir?
- Adet kanamalarının kesilmesi
- Sıcak basması
- Gece terlemesi
- Uykusuzluk
- Sinirlilik
- Çarpıntı
- Depresyon
- Eklem ağrıları
- Baş ağrıları
- Cilt kuruluğu
- Saç dökülmesi
- Konsantrasyon zayıflığı
- Kilo alımı
- Cinsel ilişkide ağrı duyma
- Vajina kuruluğu
- Göğüslerde ağrı
Hizmetler
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma | 09.00 – 18.00 |
Cumartesi | 10.00 – 16.00 |
Pazar | Kapalı |
Resmi Günler | Kapalı |
İletişim Bilgileri
- Yeşilbahçe Mah. M. Kasapoğlu Cad. Ayhan Kadam İş Merkezi Kat:3 D:10 (Kırmızıgül Kavşağı) Muratpaşa/ Antalya
- info@melekbuyukkinaci.com
- 0 242 312 2 312 / 0 546 202 87 44